Het walhalla van particulier opdrachtgeverschap

21 Oktober 2010 - door de redactie
Locatie: 
Roombeek, Enschede
Ontwerper: 
Pi de Bruijn (Architecten Cie.)

De Lonnekerspoorlaan

De Lonnekerspoorlaan is een van de hipste straten in Enschede. Particulieren hebben hier zelf een herenhuis gebouwd met vrij uitzicht over een park. Zij konden bij de aankoop van een perceel van de gemeente zelf bepalen hoe breed hun kavel zou worden (tussen de 4,5-9 m). De gerealiseerde hoogwaardige architectuur aan de Lonnekerspoorlaan kan ook wel getypeerd worden als de stedenbouwkundige ruggengraat van de wijk Roombeek. De noord-zuid as bestaat uit negen blokken van elk zo’n 100 meter breed. In totaal zijn circa 80 stadswoningen met elk een andere uitstraling gebouwd. De laatste kavels worden op dit moment uitgegeven.

Het geheel doet aan als een afwisselende, moderne rij ‘grachtenpanden’. Naast een aantal strenge eisen zoals het bouwen met bakstenen, heeft stedenbouwkundige Pi de Bruijn de hoogte en indeling van de woningen vrij gelaten. Hierdoor is er door de particulieren gekozen voor verassende elementen zoals vides, split level verdiepingen en/of dakterrassen. Ook wordt er nu op diverse plekken gewerkt vanuit huis. Aan de Lonnekerspoorlaan is het namelijk mogelijk om in de particuliere huizen een werkruimte van maximaal 50 m² op te nemen.

Geconcludeerd kan worden dat de inspanningen van Pi de Bruijn samen met het beleid van de gemeente en de creativiteit van architecten en particulieren heeft gezorgd voor een erg fraaie straat met een duurzame ruimtelijke kwaliteit.

Dit voorbeeld is aangedragen door Robert Lautenbach bij zijn artikel Particulier Opdrachtgeverschap - het nieuwe panacee voor ruimtelijke kwaliteit?

 

projectgegevens
Architecten: diverse, waaronder Yushi Uehara, Zerodegree Architecture, Beeftink-Lucas-Marbus Architecten, Wigger Architecten e.a.
Projectontwikkelaar: geen!
Aannemers: diverse, waaronder Bouwbedrijf De Jong, Goldewijk, Plegt-Vos e.a.
 
gebruikte bronnen
www.funda.nl
www.roombeek.nl

Fotograaf:
Robert Lautenbach

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.