Verscholen in het riet

29 Juni 2010 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Ommen
Ontwerper: 
Kerstemeijer architecten

Landhuis - villa (2007)
 
Het landhuis staat op een ruim perceel in natuurgebied ‘Varsen’, onderdeel van de noordelijke uiterwaarden van de Overijsselse Vecht onder Ommen.
De traditionele architectuur van agrarische bebouwing in de omgeving wordt gedomineerd door boerderijen met rieten kappen en houten schuren met gepotdekselde wanden en enorme rieten schilddaken. In aansluiting van deze streekgebonden typologie is een woonhuis ontworpen dat eveneens een heel moderne uitstralingen heeft. De traditionele bouwmaterialen riet en gepotdekseld hout zijn gecombineerd met een moderne afwerking. Het allesomvattend bouwvolume is  afgedekt met een rieten kap in een vloeiende vorm, die doet denken aan landelijke huizen in de Amsterdamse School stijl, zoals het rijksmonumentale Walter Maas huis in De Bilt.

Het bouwvolume omvat een inpandige garage, een apart kantoorgedeelte met een eigen entree en een rond atrium dat extra daglicht in de verschillende ruimtes toelaat. De ronde voorzijde is zo introvert als monumentale boeren schuur aan de overkant van het weggetje en op verschillende plaatsen in de omgeving. Aan de achterzijde omarmd het volume als het ware de decennia oude kastanjeboom, waarmee het beschutting biedt aan een deel van het 1 hectare grote perceel. De glazen wand daarentegen biedt een open uitzicht op de uitgestrekte tuin en het omringende landschap richting de oevers van de Vecht.
 

www.kerstemeijerarchitecten.nl

 

 

Fotograaf:
Mascha van Damme

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.