Nogmaals Laag-Keppel

22 Juli 2011 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Julianalaan, Laag-Keppel
Ontwerper: 
DAAD architecten, Beilen

Dit woon/werkhuis is in 2006 gebouwd in een villawijkje in Laag-Keppel, in de Achterhoek. Het kavel maakte ooit deel uit van de achtertuin van een voormalige pastorie uit 1896 met een rijke neoarchitectuur. Het nieuwe woonhuis werd gebouwd in opdracht van de grafisch ontwerpers Kemming & Spönhoff. Als medeoprichters van de Vormgeversassociatie werkten zij lange tijd in de oude pastorie. Aan de rand van de tuin hebben zijn hun nieuwe woningen laten bouwen. De locatie was door de bouwvoorschriften eigenlijk al vrij strikt was bepaald; op geruime afstand van de pastorie en het buurperceel en met de zonkant uitkijkend over de diepe, groene tuin met bomen.

Om het gebouw niet met de pastorie te laten concurreren, is gekozen voor het uiterlijk van een schuur. Aan deze architectonische verschijning lag het programma van eisen en het door de opdrachtgevers opgestelde lijstje met uitdrukkelijke wensen ten grondslag.

De kwaliteit van de architectuur die wordt gevraagd zou niet zozeer moeten ontstaan door zeer bijzondere of extravagante (vorm-) oplossingen maar in de eerste plaats door een heldere constructie, een hoogwaardige materialisatie en een zeer zorgvuldige detaillering. Hierbij is de opgave en uitdaging ieder ontwerpbeslissing te baseren op deze zuivere uitgangspunten en zich niet te laten verleiden tot louter esthetische of modieuze oplossingen.

Een smalle loopbrug vormt de toegang tot de fris blauwe voordeur van de woningen. Gesloten gevel aan de straatkant met kleine vierkante ramen net onder de dakrand en enkele grotere kelderlichten van de ondergrondse verdieping.

Zie ook: bna gebouw van het jaar en ArchitectuurNL

 

projectgegevens
 
Winnaar BNA Gebouw van het jaar 2006 regio Oost
team : E. de Leeuw, R. Hendriks,
G. Kollmer, C.M. Verkuijl,
G. de Wrede
opdrachtgever : Spönhoff & Kemming
oplevering : 2006
BVO : 184 m2
inhoud : 650 m3
bouwkosten : € 350.000,-

 

Fotograaf:
Christiaan de Bruijne (www.studiocdb.nl)

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.