Landgoed de Grote Scheere

1 November 2010 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Holthonerweg, Holthonen/ Hardenberg
Ontwerper: 
Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur

Landgoed de Groote Scheere ligt op de grens van Overijssel en Drenthe, in de gemeente Hardenberg. De Groote Scheere werd al in bronnen uit 1426 vermeld als havezate, een middeleeuws huis van een adellijke familie. De bezitters van een havezate hadden het recht om zitting te nemen in de ridderschap van Overijssel, het bestuur van het gewest. Het recht was nadrukkelijk verbonden aan het bezit van een verdedigbaar huis met een gracht. De havezate werd in 1791 afgebroken. Enkele tientallen jaren later werd op dezelfde plek een nieuw landhuis opgericht. De bijbehorende pachtboerderijen in de omgeving zijn aan de kleuren van hun luiken herkenbaar.

Nieuwe lading
Zoals veel landgoederen in Nederland is ook de Groote Scheere gedwongen nieuwe bestaansmiddelen aan te boren. De bospercelen kosten tegenwoordig meer geld dan ze opbrengen en de landbouw staat onder druk. In 2003 kreeg ontwerpbureau B+B de opdracht een visie en beeldkwaliteitplan te maken voor wonen op het landgoed. Verschillende randvoorwaarden moeten de kwaliteit van het landschap en het wonen waarborgen. De onderlinge samenhang van de woningen moet de herkenbaarheid van het landgoed versterken. Landgoed “De Groote Scheere” onderscheidt zich van andere landgoederen door zijn eenvoudige en bescheiden bebouwing. Bijzonder is de grote verscheidenheid in het cultuurlandschap. Het 800 hectare grote landgoed ligt op de oude Holthoner Esch, waar bossen, akkers, plassen en beken elkaar afwisselen.

Samen met de bestaande en (resten van) verdwenen bebouwing, vormt dit afwisselende landschap het uitgangspunt voor de architectuur van de nieuwe woningen. In hun visie ‘9+1’ plaatst B+B de nieuwe woningen op zorgvuldig gekozen locaties die overgangen vormen in het landschap. De bouwstijl moet hierop aansluiten, daarom zijn de karakteristieken van de oude boerderijen en schuren vertaald naar nieuwe woontypologieën. Als eerste is in juni 2009 de pilotwoning Het Entreehuis opgeleverd. Het Entreehuis ligt aan het einde van het naastgelegen oude lintdorp Anerveen. De woning vormt samen met de tegenoverliggende boerderij De Eindhoeve de toegangspoort tot het landgoed.

Landelijke architectuur
De daken van bakstenen boerderijen in de omgeving zijn deels met pannen en deels met riet gedekt. De schuren zijn vaak van zwart gepotsdekseld hout. Het Entreehuis heeft de uitstraling van een schuur, een zwart houten gebouw met een strak silhouet. De gevels bestaan uit kierende plankedelen, die voor een bijzondere lichtinval zorgen. Verticaal geplaatst in de kopgevels en horizontaal in de langsgevels. De rieten daken van de oorspronkelijke boerderijen ligt op het dak ligt en steken uit buiten de gevels. Om het strakke silhouet van een schuur te benadrukken ligt het rietdak van de nieuwe woning verzonken in het dakvlak. In de lage zijgevels zijn smalle, horizontale vensters aangebracht. In een van de kopse gevels zijn grotere staande openingen aangebracht, die refereren aan baanderdeuren en hooiluiken. Ze zijn voorzien van opklappende luiken, die tevens als zonnescherm kunnen fungeren. De luiken vormen een opvallend element in het gevelbeeld.
 
Ononderbroken ruimte binnen en buiten
De woning is opgevat als een flexibel casco, door het ontbreken van scheidingsmuren ontstaat één grote ruimte. Hieronder bevindt zich een even ononderbroken kelder, waar daglicht via de kelderkoekoek naar binnenvalt. Deze ruimte kan al naar gelang de wens van de bewoners dienst doen als slaapvertrek met badkamer, maar ook als logeerkamer of werk/hobbykamer.
Vanuit de hoofdruimte leidt een steile trap naar een knusse hooizolder, die midden in de open ruimte hangt. Door de smalle, horizontale zoldervensters op deze verdieping hebben de bewoners vrij uitzicht op het prachtige Overijsselse landschap. Om het uitstrekte landschap niet te onderbreken mogen de tuinen niet worden afgebakend. Bij het Entreehuis biedt een houten terras privé-buitenruimte.

Op het omringende landgoed worden nog negen casco’s gebouwd, die in inhoud variëren van 375 m3 tot 1000 m3, eveneens zonder een afgebakende tuin.

Mascha van Damme

 

Projectgegevens:

Opdrachtgever: ASR Vastgoed Landelijk
Aannemer: Bouwbedrijf Zweers & Zn B.V. , Ane/ Hardenberg
Datum 1e schets: 2005
Start bouw: augustus 2007
In gebruik name: juli 2009 - cascowoning  in verkoop
Oppervlak: ca.180 m2 + kelder

 

Fotograaf:
Lard Buurman

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.