Een kas voor huiselijke warmte - de Sungalow

1 April 2011 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Doorneburg
Ontwerper: 
InTex architecten BNA, i.s.m. Stef Huisman

Samen met opdrachtgever Stef Huisman heeft inTex architecten de Sungalow ontwikkeld, een duurzame woning met een kasaanbouw waarin een laag energiegebruik, warmte/koude- opslag, energieleverend kasdak en zonnecollectoren worden gecombineerd. De bouwaanvraag is eind september 2010 ingediend.

Het plan is opgenomen in het boek Bouwen met groen en glas. Duurzame innovaties voor wonen en werken. Dit boek beschrijft naast technische achtergrondinformatie, ook voorbeelden van op kassenbouw geïnspireerde projecten. Het zijn, net als de Sungalow, gebouwen waarbij zo veel mogelijke gebruik wordt gemaakt van daglicht, zonnewarmte en groen, in combinatie met technische kennis uit de glastuinbouw. Dat dit niet perse ‘geitenwollen sokkenarchitectuur’ hoeft op te leveren illustreren projecten van onder meer MVRDV, bureau Kristinsson en Tangram, Dok architecten en Meyer en Van Schooten, die uiteenlopen van een brede school en seniorenwoningen, tot een tentoonstellingsgebouw van de Floriade en het Ministerie van Financiën.

In navolging op de Sungalow heeft inTex architecten bekeken of er meerdere woningen in een kas opgenomen kunnen worden en is een concept ontwikkeld voor de 2 in 1 kas. In het volume van een tuinkas zijn aan weerszijden woningen geschoven die met hun achterzijde in de kas of serre staan. De woningen maken gebruik van energie die in de kas wordt opgewekt. Deze Sungarden is een combinatie van een tuin van 150m2 met een woning met een woongedeelte en een serre met een oppervlakte van 120 m2. De serre is een overkapte buitenruimte, die misschien niet voldoet als permanente verblijfsruimte, maar wel in winterweekenden en het voor- en najaar gebruikt kan worden. De serre zorgt voor het opwekken van zonnewarmte. De zogenaamde Smart Skin verzamelt doordeweeks voldoende warmte om de Sungarden in het weekend goed te kunnen verwarmen. Deze Smart Skin bestaat uit driedubbel glas waar water doorheen stroomt dat wordt opgewarmd. Het opgewarmde water wordt tijdelijk in een bassin opgevangen en vervolgens teruggepompt om voor de opwarming van het huis gebruikt te worden. In de winter neemt de warmtepomp het grootste deel voor zijn rekening. In het voor- en najaar wordt de warmte voornamelijk met zonne-energie opgewerkt. De serre heeft een openhaard waarin de bewoners hun tuinafval kunnen verbranden, zodat het energieverbruik voor verwarming verder kan worden teruggedrongen.

Mascha van Damme

 

Bron:

Alexander van de Beek en Huub ter Haar (e.a.), Bouwen met groen en glas, in uitvoering. Duurzame innovaties voor wonen en werken, Utrecht 2007

www.bouwenmetgroenenglas.nl

Fotograaf:
InTex architecten BNA

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.