Functieverandering in het buitengebied

7 September 2010 - door de redactie
Locatie: 
Nunspeet
Ontwerper: 
Jan Schreurs

Veel agrariërs in het buitengebied van de gemeente Nunspeet hebben nauwelijks toekomstperspectief. Dit wordt mede veroorzaakt door gebrek aan opvolging en te kleine en verwaarloosde erven en gebouwen. Door deze situatie is er veel belangstelling voor de Rood voor Rood regeling, een functieverandering, waarbij agrarische schuren worden gesloopt en een deel (niet meer van 50% van het te slopen oppervlak) mag worden benut voor de bouw van nieuwe woningen en bijgebouwen.

Voor elke situatie wordt een apart planproces opgestart. Hiernaast de schets voor een functieverandering in Hulshorst, adres Op den Hagen 15-17. Het gaat om de sloop van circa 4000 m2 bedrijfsgebouwen. Daarvoor in de plaats zijn een vrijstaande woning, die de hoofdfunctie van het nieuwe erf vervult, een dubbele woning en een blokje van 4 woningen gebouwd. De architectuur van de dubbele woning is geïnspireerd op agrarische schuren uit de omgeving, het zogenaamde kapschuurmodel met een lage zijde aan de buitenkant en de hoge zijde naar binnen gericht. Het erf met de bestaande voormalige bedrijfswoning en de nieuwe dubbele woning is bereikbaar via één toegang.

Dit voorbeeld is aangedragen door Jan Schreurs, ruimtelijke strateeg in het landelijk van Nunspeet. Lees hier het interview met Jan Schreurs.

 

Fotograaf:
Jan Schreurs/ Vincent Grond