Een energie zuinige apenstaart

8 Oktober 2010 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Apenheul - Apeldoorn
Ontwerper: 
RAU architecten

Het nieuwe onderkomen van de stichting Apenheul staat op een precaire plaats, aan de rand van natuurgebied park Berg en Bos op de geaccidenteerde ondergrond van de Heuvelrug. Het gebouw moest twee monumentale Thuja bomen op het terrein omzeilen. Door andere partijen bij de huisvesting te betrekken kon 150 meter lang gebouw ontworpen worden dat zich tussen de bomen en over het terrein slingerd.

De verschijningsvorm van het pand, dat na een prijsvraag de naam De St@art meekreeg, lijkt op een reusachtig houten skelet. De constructie gebouw bestaat uit een houten geraamte van 29 enorme spanten met een glazen pui aan de zuidzijde, die medewerkers en bezoekers een prachtig uitzicht bied op het omringende bos. Een grote dakoverstek boven de glazen pui houdt de zon in de zomer als een luifel tegen en voorkomt dat het gebouw te veel opwarmt. De noordkant van het gebouw is gesloten, met slechts hier en daar een raam.

De opdracht aan RAU architecten was nadrukkelijk het ontwerpen van een duurzaam gebouw. De dakvlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en is CO2-neutraal. Dankzij warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airconditioning nodig voor het verwarmen en koelen. De LED-verlichting in het gebouw wordt per werkplek automatisch geregeld.

Het gebouw huisvest het Natuurhuis, het nieuwe kantoor van de Apenheul en een educatief centrum met een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers. Het gebouw dient tevens als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. De behandelkamers van de dierenartsen bevindt zich in de kelder. 

Fotograaf:
Ben Vulkers

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.