Contrastrijke aanbouw bij hallenboerderij in Laag-Keppel

14 Juli 2011 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Laag Keppel
Ontwerper: 
Architectenbureau Jules Zwijsen

De voor de regio kenmerkende hallenboerderij van de familie Mast in Laag Keppel is aangepast aan moderne comforteisen. Aan de tuinzijde is een contrastrijke, lichtgrijze aanbouw geplaatst met een zinken dak.

Een halleboerderij is fundamenteel anders van opzet is dan stolp – of een langhuisboerderijen. In haar opbouw doet  het  type denken aan een hallekerk. Tussen de stijlen van de gebinten bevindt zich een brede middenbeuk en tussen de stijlen en de zijgevels de beide zijbeuken. Het interieur van de boerderij was zeer gedateerde en de originele constructie niet meer aanwezig. De binnenzijde is dan ook volledig gesloopt en de constructie is teruggebracht door het plaatsen van nieuwe eikenhouten gebinten, gemaakt op de originele wijze. Het voorste, woongedeelte is op de begane grond opengehouden, met de gebinten in het zicht. De deel met beide zijbeuken biedt ruimte aan een ruime hal met twee aangrenzende ruimtes en een opgang naar de vertrekken op de zolderverdieping. Een aantal van karakteristieke stalen stalkozijnen en het metselwerk zijn behouden en samen met een nieuw dak en vloer geïsoleerd. Op deze manier is de boerderij als 'erfgoed' bewaard gebleven. De deeldeur is vervangen en omgeven door een glasstrook en op enkele plaatsen zijn de stalramen doorgetrokken tot de grond en nieuwe daklichten aangebracht om zo meer licht in het interieur te krijgen.

De uitbouw is overhoeks en verdraaid tegen de boerderij geplaatst om het beste uitzicht op de tuin en de omgeving te krijgen. De materialisatie van de nieuwbouw is contrasterend: lichtgrijs gekeimde gevels met een zinken felsnaden dakbedekking. Door gebruik te maken van de maximaal toegestane hoogte in het bestemmingsplan kon er een tweede verdieping gemaakt worden, die uitzicht biedt over het prachtige rivierenlandschap van de IJssel. Door de aangrenzende dijk was dat vanuit de boerderij niet mogelijk. De nieuwe woning is als het ware opgetild en op de begane grond ingevuld met een transparante binnen/buitenruime. De overgang tussen het oud en het nieuwe deel bestaat uit een glazen tussenlid met een vrije ruimte (vide), waar het schoonmetselwerk van de voormalige buitengevel van de boerderij een prominente rol speelt in het interieur van de nieuwe aanbouw. De verdiepingen zijn verbonden door een loopbrug.

De verdraaiing en de dakhelling zorgen ervoor dat het nieuwe deel aan de boerderijzijde het aanzicht niet overheers, terwijl een mooi modern huis het aanzicht vanuit de tuin bepaald.

www.zwijsen.net

Fotograaf:
architectenbureau Jules Zwijsen

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.