100% Mode - winnaar Gulden Feniks Gebiedstransformatie

22 Juli 2011 - door Mascha van Damme
Locatie: 
Klarendal, Arnhem
Ontwerper: 
gemeente Arnhem, Volkshuisvesting Arnhem en ArtEZ

100% Mode is gebiedstransformatie in de Arnhemse wijk Klarendal, een wijk ooit gebouwd voor arbeiders aan de spoorweg. Eind vorige eeuw was deze verloederd tot achterstandswijk. De winkels die vroeger aan de Klarendalseweg zaten, zijn in de afgelopen decennia voor het merendeel verdwenen. Het initiatief om van de ‘probleemwijk’  Klarendal een creatief centrum te maken komt van de buurtbewoners, die graag de bedrijvigheid van vroeger terug wilden in hun oude arbeiderswijk. 
 
Eerdere pogingen om de wijk een impuls liepen op niets uit. De gemeente Arnhem en woningcorporatie Volkshuisvesting besloten daarom in 2003 de regierol op zich te nemen en samen met de Arnhemse Modeacademie ArtEZ een concept te  ontwikkelen voor een modekwartier: 100% Mode. Het doel van 100% Mode is ondernemende ontwerpers en nieuw talent de gelegenheid te geven zich te laten zien, zich verder te laten ontwikkelen en wonen te combineren met atelier en/of winkel.Volkshuisvesting Arnhem kocht, en koopt nog steeds, panden aan, knapt deze op om ze vervolgens tegen lage prijzen te verhuren aan creatieve ondernemers. Vooral langs de ‘stedelijke plinten’ van de Klarendalseweg, Sonsbeeksingel en Hommelseweg wordt een impuls gegeven aan het weer openstellen van winkel- en werkruimte.

Het stelt ondernemers in staat om samen een cluster te vormen. Een cluster dat niet alleen de aantrekkingskracht van de ondernemer, maar ook van de gehele groep in deze wijk kan versterken. Nieuw ondernemerschap, nieuwe werkgelegenheid, nieuwe ontmoetingsmogelijkheden zullen de sociale en economische structuur en daarmee ook het imago van Klarendal gaan beïnvloeden. De ligging nabij het centrum en de Velperweg, een rijke schakering aan panden waar je een bedrijf kunt starten, en de relatief goedkope huisvestingslasten zijn belangrijke voordelen.

Inmiddels zijn veertig tot vijftig startende mode-ondernemers in de hoofdstraten gevestigd, die zorgen voor verlevendiging in de aandachtswijk. Afgelopen lente vond vlak om de hoek in het Akzo Nobel gebouw de hoofdtentoonstelling plaats van de vierde Arnhemse Modebiënnale (Amber) plaats.

Zie ook de website van Gulden Feniks

Fotograaf:
100% Mode

reacties

Helpful info. Fortunate me I found your website by chance, and I'm shocked why this twist of fate did not took place earlier! I bookmarked it. dcabedggdebe

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.