Trefwoorden: Gelderland

Een monument is van nature een duurzaam gebouw. Het bouwwerk staat er al jaren of zelfs eeuwen en heeft daarom wat betreft materialen en bruikbaarheid inmiddels zijn duurzaamheid bewezen. Op het gebied van energiezuinigheid, isolatie en comfort valt er soms echter het nodige te verbeteren. Omdat we ook in een monument op een verantwoorde en comfortabele wijze moeten kunnen wonen en werken, zijn gemeenten over het algemeen bereid om mee te denken over oplossingen op dit gebied.

Artikel - Samenwerkingsve... - 04/15/2013 - 23:07 - reacties 0

De Nederlandse Restauratiebeurs is een tweejaarlijks ontmoetingspunt voor bedrijven, (overheids)organisaties en particulieren die een band hebben met cultureel erfgoed en monumentenzorg. Drie dagen achtereen wordt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch een overzicht gegeven van het Nederlands cultureel erfgoed. Het evenement verschaft inzicht in de actuele stand van zaken, de innovaties en de nieuwe ontwikkelingen. Erfgoedorganisaties,

Nieuws - Samenwerkingsve... - 04/15/2013 - 22:56 - reacties 0

Historische gebouwen zijn een belangrijke bron voor het onderzoek naar de geschiedenis van onze cultuur. In de vormen, constructies en materialen liggen onvervangbare waarden en informatie opgesloten die niet zijn vast te leggen in boeken, tekeningen of foto’s. Het spreekt haast voor zich dat we voorzichtig om moeten gaan met dit bijzondere archief.

Artikel - Samenwerkingsve... - 04/15/2013 - 22:50 - reacties 0

Het tweede deel van dit verhaal besloot ik met de opmerking

Artikel - Maarten de Vletter - 12/12/2012 - 16:05 - reacties 1

  Met het boek “In Beeld - Monumenten van Geloof” brengt de RK Sint Eusebiusparochie in Arnhem alle Rooms-Katholieke kerken in de Gelderse hoofdstad in beeld. Het fotoboek bevat bijna 200 foto’s met een korte toelichting, van de huidige kerken van de parochie, van de kerken waarvan de parochie recent afscheid heeft moeten nemen en van kerken die niet meer bestaan, zoals de kleine Eusebiuskerk in het stadscentrum, waar al tientallen jaren een braak terrein ligt en de Pauluskerk waar inmiddels een woon-werk-schoolcomplex staat.

Nieuws - Simon Trommel - 12/12/2012 - 14:31 - reacties 0

Het behoud van beeldbepalende kerken is van groot belang voor gemeenten en haar inwoners, niet alleen voor parochianen. Maar het in stand houden kan alleen met bestuurlijk commitment van meerdere betrokken overheden. In Arnhem heeft de Eusebiusparochie daar met succes mee geëxperimenteerd. En bij bestuurlijk commitment gaat niet om de vraag naar geld, maar om nieuwe oplossingen. De werkwijze staat inmiddels bekend als de

Artikel - Simon Trommel - 11/29/2012 - 13:57 - reacties 1

Het eerste deel van dit verhaal besloot ik met de opmerking “dat niet steeds direct duidelijk is waarom het ene gebouw wel en het ander niet is geselecteerd of genomineerd.”. Het is natuurlijk ook niet makkelijk, al die middelmatige gebouwen, die allemaal zo hun eigen aantrekkelijkheid en tekortkomingen hebben te vergelijken en

Artikel - Maarten de Vletter - 11/29/2012 - 09:36 - reacties 0

Gedeputeerde Annemieke Traag van de Provincie Gelderland maakte de uitslag bekend tijdens het druk bezochte mini-symposium over boerenerven in museum Smedekinck in Zelhem. Zo’n honderd liefhebbers van boerenerven waren aanwezig. De winnaars, de heer en mevrouw Veldhuizen uit Putten, kregen een eervol schild, bloemen en een fotoreportage in het blad Landleven. Tweede werd Den Ouden Dam uit Kesteren en derde werd erf Roeterd uit Apeldoorn.

Nieuws - Maricke Hiddink - 11/27/2012 - 10:35 - reacties 0

Wat wordt de toekomstige betekenis van de Gelderse steden? Is de stad over een jaar of twintig alleen nog in trek bij de happy few en hoogopgeleiden? Krijgen we een autovrije stad, met een file van fietsen? Hoe ziet de stad er straks uit? Zijn alle gebouwen groen bekleed of wordt het één betonnen massa? Is er in de toekomst nog plek voor startende ondernemers en kunstenaars? Met andere woorden: wat maakt de Gelderse stad in de toekomst aantrekkelijk?

Agenda-item - Marianne Lahr - 11/26/2012 - 12:32 - reacties 0