Trefwoorden: architectuur

Architectuurcentrum Rondeel vertoont in samenwerking met filmhuis De Keizer De school als stad, een film van Moniek van de Vall en Gustaaf Vos. Moniek van de Vall en Gustaaf Vos maakten in 2012 een documentaire over de visie van architect Herman Hertzberger op het schoolgebouw. Hertzberger bouwde in de zestiger jaren zijn eerste school. Nu, op bijna tachtigjarige leeftijd, ontwerpt hij nog steeds vol overgave onderwijsgebouwen. De film toont de positie van de architect vandaag de dag en de slag die Herman Hertzberger levert om zijn plannen uitgevoerd te krijgen.

Agenda-item - Marianne Lahr - 03/29/2013 - 10:07 - reacties 0

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseert de reeks Architectuur Documentaire Avonden, die aandacht besteedt aan wonen in architectuur. Elke avond wordt ingeleid door een deskundige spreker en vervolgens wordt er een documentaire vertoond. De avond wordt afgesloten met een nagesprek. De reeks is een vervolg op de succesvolle reeks 'Architectuur raakt kunst' in het vorige seizoen. De reeks is wederom samengesteld door Paul van Hontem (van Hontem architecten).

Agenda-item - Marianne Lahr - 03/07/2013 - 11:00 - reacties 0

Het Architectuur Centrum Nijmegen organiseert een rondleiding over het Limosterrein. Het betreft de herontwikkeling van een kazernegebied nabij het centrum van Nijmegen. Het voorheen afgesloten kazerneterrein is van rand tot rand heringericht als een stadslandgoed met daarin verschillende gebouwencomplexen: monumentale gebouwen worden afgewisseld met eigentijdse nieuwbouw.

Agenda-item - Marianne Lahr - 02/26/2013 - 11:28 - reacties 0

In de reeks Architecten Estafette van het ACN toont het bureau Ariens CS de expositie In antwoord op de opgave. Het bureau houdt zich bezig met de gebouwde omgeving, van stad tot dorp. Het strekt zich uit van het veelal dichte centrum tot aan de buitenrand, daar waar volop verdunning  aanwezig is.

Agenda-item - Marianne Lahr - 01/14/2013 - 10:44 - reacties 0

Het Architectuur Centrum Nijmegen organiseert van januari tot april 2013 i.s.m. de Bibliotheek Gelderland Zuid de cursus Architectuur en Literatuur. Er zijn literaire werken die specifiek aandacht besteden aan het leven en werk van een architect.

Agenda-item - Marianne Lahr - 11/19/2012 - 11:11 - reacties 0

Bij de term Jugendstil zullen velen in eerste instantie denken aan steden als München, Weimar, Darmstadt en Wenen, en bij Art-Nouveau aan elegante hotels en woonhuizen in Brussel en Parijs… Voor prachtige voorbeelden van Jugendstil-architectuur hoeven we echter niet per se op reis naar het buitenland.

Column - Tamara van Lint - 08/15/2012 - 10:00 - reacties 1

CASA, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem, organiseert op donderdag 19 april van 10.00 tot 18.00 uur een internationaal symposium over de essentie van duurzame architectuur met lezingen van architecten Anne Lacaton, Édouard François en Urban-Think Tank, voorlopers op het gebied van duurzaam bouwen. Zij zullen antwoord proberen te geven op de volgende vragen: Wat is de essentie van duurzame architectuur? Hoe zouden we – zeker in deze tijden van crisis – om kunnen gaan met minder?

Agenda-item - Marianne Lahr - 04/06/2012 - 10:10 - reacties 0

Samen met opdrachtgever Stef Huisman heeft inTex architecten de Sungalow ontwikkeld, een duurzame woning met een kasaanbouw waarin een laag energiegebruik, warmte/koude- opslag, energieleverend kasdak en zonnecollectoren worden gecombineerd. De bouwaanvraag is eind september 2010 ingediend.

Voorbeeld - Mascha van Damme - 04/01/2011 - 15:17 - reacties 0

De Lonnekerspoorlaan

Voorbeeld - de redactie - 10/21/2010 - 10:47 - reacties 0

Het nieuwe onderkomen van de stichting Apenheul staat op een precaire plaats, aan de rand van natuurgebied park Berg en Bos op de geaccidenteerde ondergrond van de Heuvelrug. Het gebouw moest twee monumentale Thuja bomen op het terrein omzeilen. Door andere partijen bij de huisvesting te betrekken kon 150 meter lang gebouw ontworpen worden dat zich tussen de bomen en over het terrein slingerd.

Voorbeeld - Mascha van Damme - 10/08/2010 - 10:04 - reacties 0