Winnaar Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2012

Op donderdag 22 maart is de winnaar van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit bekend gemaakt. Een vakjury koos deze uit tien genomineerde projecten. Er hadden twee winnaars kunnen zijn, maar in dit geval is het er maar één.  Hoe dat zit en wie (of wat) er in de prijzen is gevallen leest u hieronder. 

De vierde editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit had als thema “Bouwen aan identiteit”. De vakjury, onder leiding van de oud-CdK Jan Terlouw, heeft bekend gemaakt wie de winnaar is van de cheque van € 5.000. Doel van deze prijsvraag is om bestaande, aansprekende projecten extra aandacht te schenken. Dat zijn dan ook kwalitatief hoogstaande voorbeeldprojecten. 

De vakjury bestond uit Hans Venhuizen (cultureel planoloog), Marc Wingens (directeur Gelders Erfgoed), de landschapsarchitecten Sandra Schuit en Marc Nolden en voorzitter Jan Terlouw.  Zij hebben vooral gekeken naar de  ‘inbedding’ van het project in de omgeving of het landschap. Maar daarnaast ook naar de kernvragen: 

“Hoe vertalen identiteit en de beleving van identiteit in Gelderland zich ruimtelijk en welke ruimtelijke, fysieke verschijningsvormen neemt identiteit aan in Gelderland?” 

Van de vijftig aangemelde projecten heeft de vakjury in een eerder stadium tien genomineerden gekozen. Daarbij is gekeken naar het gebruik van het project, de nuttigheid, de fysieke uitstraling, de bouwkunst en de duurzaamheid. De genomineerden waren: 

* Metaalbuurt in Apeldoorn

* Werk aan ’t Spoel / Molenkade in Culemborg

* Loo kwartier in Doetinchem

* Centrumplan Lunteren in Ede

* Botterwerf in Elburg

* Lange Hezelstraat / Hessenberg in Nijmegen

* DRU Industriepark in Ulft

* Tussen de lanen in Renkum

* Landgoed ’t Beloofde Land in Voorst

* BOS-project in Winterswijk  

Meer informatie over de projecten vindt u via deze link

De jury zal het niet makkelijk hebben gehad om uit het bonte palet aan projecten in een evenzo uiteenlopende ruimtelijke context een winnaar te kiezen. Uiteindelijk is De Botterwerf in Elburg als winnaar gekozen, want ‘door het creëren van actuele betekenissen in de historische kernwaarden en door het adopteerbare vermogen ervan (…)’ is ‘een voorbeeldige bijdrage aan ‘bouwen aan identiteit’, en een versteviging van de verbintenis van mensen op deze plek, zo niet: de ultieme dialoog tussen mens en plek’ gerealiseerd, aldus het persbericht van de provincie. 

Bij deze prijsvraag hebben ook de inwoners van de provincie Gelderland hun stem kunnen uitbrengen op een favoriet project. De winnaar van de publieksprijs heeft van Gedeputeerde Co Verdaas een cheque van € 1.000 gekregen voor de besteding aan het project. Het Gelderse publiek koos eveneens voor de Botterwerf als winnaar! De Botterwerf beschikt nu dus over een extra budget van € 6.000 in totaal. 

Er zijn dit jaar door het publiek bijna vijftig procent meer stemmen (1315) uitgebracht dan twee jaar geleden, waarvan 287 op De Botterwerf. Een goede tweede werd Landgoed ’t Beloofde Land bij Klarenbeek, gemeente Voorst (met 245 stemmen) en derde Werk aan ’t Spoel/Havenkade in Culemborg (met 195 stemmen).

De genomineerde projecten zijn gebundeld in een boek dat gepresenteerd is tijdens de prijsuitreiking.  

Ook volgt er een manifestatie over de ambitie om ruimhartig de ruimtelijke kwaliteit in te plannen en projecten en gebieden te versterken. De fotografie in het boek en in de online fotogalerij is verzorgd door Thea van den Heuvel.

 

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.