Voetsporen

Op schrijverspad door het landschap van de grote rivieren
Voetsporen: In de zomer van 1823 maken Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp hun beroemde voetreis door Nederland. Verderop in de negentiende eeuw telt Nederland al veel meer wandelende schrijvers, waaronder Ottho Heldring, Jacob Craandijk en Derk Buddingh. Als men zich het begin van de twintigste eeuw meer bewust wordt van natuur in Nederland volgt een nieuwe generatie wandelende schrijvers, met Jac. P. Thijsse en Nescio als belangrijke exponenten. Beïnvloed door de Romantiek beschrijven ze het verdwijnend Nederland. Wat drijft al die schrijvende wandelaars, hoe loopt hun pad en waar kruisen zich hun wegen?

Wim Huijser gaat op het historische pad van schrijvende wandelaars en wandelende schrijvers in de 19e, 20e en 21e eeuw. Hij probeert hun gangen zo veel mogelijk na te gaan en concentreert zich daarvoor op het rivierengebied. Een bloemlezing van ruim twee eeuwen wandelbelevenissen langs en tussen, Rijn, Lek, Linge, Waal en Maas. In een tiental ‘tussenstappen’ gaat hij in op onderwerpen, zoals verzonken rivieren, slingerende dijken, niet ingerichte uiterwaarden, verdwenen tabakscultuur, en ambachtelijke steenfabrieken. Na elke tussenstap is een wandeling of ‘ommetje’ in het boek opgenomen.
Voor de komende maanden plan ik een serie lezingen in bibliotheken en musea in het Gelderse rivierengebied over schrijvende wandelaars en wandelende schrijvers in 'het land van de grote rivieren'. Gemeenten en andere organisaties die zouden willen dat ik mijn verhaal ook bij hen kom houden, nodig ik uit contact met mij te zoeken. Ik stem mijn lezing graag af op de betreffende locatie.

Het boek:
Tekst Wim Huijser - Fotografie Andrea Gulickx - 260 pagina’s, full colour. ISBN 978-90-75271-76-8.

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.