Sluis Eefde gaat stroom leveren

Volgend jaar kan de sluis in het Twentekanaal bij Eefde stroom gaan leveren aan 45 plaatselijke huishoudens. Een sluispomp wordt momenteel omgebouwd tot waterturbine. LochemEnergie die met deze ombouw bezig is hoopt op termijn zo'n 300 huishoudens van lokale stroom te kunnen voorzien.

LochemEnergie is een coöperatie die de inwoners van de gemeente Lochem van duurzame energie  voorziet. Die energie wordt lokaal opgewekt. Het initiatief voor waterkracht is een aanvulling op het duurzame plaatselijke aanbod van energie.

De sluis in het Twentekanaal bij Eefde kwam begin dit jaar in het nieuws doordat één van de sluisdeuren naar beneden viel. De oorzaak daarvan is nog steeds niet bekend. Spectaculaire beelden van de val van de sluisdeur die via de bewakingscamera's zijn gemaakt zijn hier te zien.

Bron: Omroep Gelderland

reacties

Mooi kleinschalig initiatief. Sluizen in Gelderland genoeg om daar soortgelijke energieopwekking mee te gaan verrichten. Ik hoorde van de toenmalige wethouder van Doesburg Frans Hofman, dat Doesburg soortgelijke plannen heeft voor de sluis in de Oude IJssel. Weet iemand hoe daar mee staat?

Naar aanleiding van het idee van GroenLinks voor een waterkrachtcentrale in Doesburg heeft het Waterschap Rijn en IJssel heeft een studie laten uitvoeren naar de mogelijkheden van waterkracht in haar beheersgebied. Deze studie is inmiddels gereed of bijna gereed. Wat hier uit is gekomen weet ik niet. Ik ga ervan uit dat de locatie Doesburg relatief goed scoort in deze vergelijkende studie.

Duurzaam Doesburg heeft ook aangegeven interesse te hebben in waterkracht. Zij zijn met marktpartijen bezig de mogelijkheden in Doesburg verder uit te werken. Daarbij is de Gieterij Doesburg in beeld voor afname van de geleverde energie. Voor zover ik weet heeft dat nog niet geleid tot een vergunningsaanvraag.

Hallo Kees, dank voor je update. Dit was ongeveer ook wat ik geruime tijd geleden van de ex-wethouder Frans Hofman hoorde. Ik denk zelf dat door het verval en de stroming er energie opgewekt kan worden. De gieterij is een prima klant. Ik ben erg benieuwd of er ook een financiële business-case onderligt. Is dit haalbaar of niet? Heb jij contact met Duurzaam Doesburg?

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.