Arnhemse kerken succesvol naar nieuwe eigenaar

De Arnhemse RK Eusebiusparochie heeft twee kerken verkocht. De gebouwen zijn vrijdag 19 oktober getransporteerd bij de notaris. Hiermee komt een eind aan een lang traject dat parochianen, kerk, gemeente, provincie en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen tot een goed einde hebben gebracht, door samenwerking en transparantie. Het zijn de eerste gebouwen die overgedragen worden uit een vastgoedportefeuille van ruim tien gebouwen, in een uniek proces, dat bekend staat als de Arnhemse methode. In een serie van vijf artikelen lichten we die methode toe op deze site.

De nu getransporteerde gebouwen zijn de monumentale Sint Johannes De Doperkerk – de Sint Jan – in de Arnhemse wijk Klarendal en de Heilige Geestkerk aan de Gelderse Rooslaan in de Arnhemse wijk Malburgen mogen worden verkocht. De Sint Jan aan de Verlengde Hoflaan gaat over naar de Johannes de Doper Arnhem Monumenten B.V., die daar een Memorarium vestigt, het eerste in Nederland, waar mensen in stijl hun geliefden kunnen herdenken. De kerk wordt daartoe van binnen opnieuw ingericht. Tegelijk verandert niet alles: Maria van Klarendal blijft bijvoorbeeld in het gebouw op haar sokkel staan, waar mensen gewoon een kaarsje kunnen branden.

De Heilige Geestkerk is overgedragen aan de Bethel Pinkster Kerk Arnhem en Ede, de BPKA. Die gemeenschap gebruikt het pand sinds 1981 als kerkgebouw, al meer dan 30 jaar dus, met vier diensten per week. De BPKA neemt alleen het kerkgebouw over. De pastorie, een grasveld blijven in het bezit van de Eusebiusparochie. Het parkeerterrein ook, maar dat blijft, zoals al jaren het geval, in het beheer van de BPKA.

De RK Sint Eusebiusparochie werkt nog met meerdere partijen plannen uit voor de herbestemming van kerken en pastorieën, waaronder: het gebouw van de Willibrordkerk, het Sint Josephcomplex, de H. Hartkerk, de pastorieën van de OLV Kerk in Velp en de pastorie van H. Geestkerk en de pastorie van de H. Lucaskerk in Elden. (Redactie: Simon Trommel)

Lees ook het eerdere nieuwsbericht op OOST.

 

reacties

Goed dat het kan. Jammer dat het moet.

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.