Samenwerking Achterhoekse gemeenten onvoldoende?

Herman Kaiser zei het afgelopen zondag in het Nieuwscafé in Doetinchem; “Het huidige model van samenwerking tussen de acht Achterhoekse gemeenten is onvoldoende”. Dat is een nogal confronterende uitspraak. Én een uitspraak van niet de eerste de beste. Kaiser is niet alleen burgemeester van Doetinchem, maar ook nog eens voorzitter van de Regio Achterhoek! Hij deed deze uitspraak in het kader van de aanmoediging van het nieuwe Kabinet om te komen tot gemeenten met een omvang van 100.000 inwoners.

Als bestuursvoorzitter heeft Kaiser onlangs laten weten dat hij de discussie over eventuele herindelingen wil laten afhangen van de gemeentelijke standpunten. Zelf is hij namens de gemeente Doetinchem in gesprek met de gemeente Oude IJsselstreek. Die eventuele fusie zou een gemeente van krap 96.000 inwoners opleveren. De gemeente Montferland (bijna 35.000 inwoners) heeft vorige week al laten weten zelfstandig te willen blijven. 

Naar mijn mening komt de uitspraak van Kaiser op een strategisch goed gekozen moment. Zijn uitspraak zal hem niet alleen helpen bij de herindeling waar hij zelf bij betrokken is, maar ook bij het verbeteren van de samenwerking tussen de Achterhoekse gemeenten in de aanloop naar eventuele herindelingen. En dat past perfect binnen de Achterhoek Agenda 2020: “Echt samen werken. Echt Achterhoek.”

De Achterhoek heeft net iets meer dan 300.000 inwoners. Met een fusie van Doetinchem en Oude IJsselstreek zou er ruimte overblijven voor twee andere gemeenten van rond de 100.000 inwoners.        

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.