Oost-Nederland wijnland?

Nederland staat niet echt bekend als wijnland. Maar toch zijn er inmiddels zo'n 200 wijngaarden die meestal op commerciële basis wijn produceren. Op mijn tochten door Oost-Nederland kom ik steeds meer wijngaarden tegen. Dat riep bij mij de vraag op hoeveel er in Oost-Nederland zijn en of dit landsdeel als wijnland kan worden bestempeld?

In Nederland zijn er dus maar liefst 200 Nederlandse wijnbouwers die op deze site vermeld staan. Van die 200 zijn er 60 in Gelderland te vinden en 18 in Overijssel. Dat betekent dat 39% van alle wijnbouwers in Oost-Nederland zijn gevestigd. Wijnbouw komt dus relatief veel voor in Oost-Nederland. De Nederlandse wijnbouwers kunnen zich aansluiten Wijngaardeniersgilde Nederland, dat Nederland als een wijnland uitdraagt. 

Gelet op het aantal in Oost-Nederland gevestigde bedrijven is de kwalificatie "wijnland" zeker niet misplaatst. En dat kan worden vertaald naar toeristische activiteiten zoals wijnroutes zoals die al in de Achterhoek zijn te vinden. Daar zijn wijnbouwers aangesloten bij de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers.

Is het tijd voor een "Appellation d'origine Achterhoek contrôlée"? Jammer is wel dat de website achterhoeksewijnen.nl vanwege het faillissement van het Achterhoekse Bureau voor Toerisme niet meer functioneert. Wie pakt dit op en maakt van Oost-Nederland een écht wijnland? En u weet het, goede wijn...

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.