Jugendstil juweel in Lochem

Bij de term Jugendstil zullen velen in eerste instantie denken aan steden als München, Weimar, Darmstadt en Wenen, en bij Art-Nouveau aan elegante hotels en woonhuizen in Brussel en Parijs… Voor prachtige voorbeelden van Jugendstil-architectuur hoeven we echter niet per se op reis naar het buitenland. In Nederland kan de Jugendstil-liefhebber zijn hart ophalen in Den Haag, Amsterdam of in Oost-Nederland in Deventer en Zutphen. Of….. in Lochem, een historische stad in de Achterhoek.

De Jugendstil (ca. 1895-1915) is een belangrijke architectuurstroming die in Nederland rond de eeuwwisseling zijn intrede deed. Door technische ontwikkelingen werd een nieuwe constructiewijze toegepast van gevels met grote glaspuien en ranke stalen balken. Dit was ideaal voor bouwtypen als winkelpanden, apotheken, warenhuizen, restaurants en hotels. De Jugendstil werd door de karakteristieke grote etalageruiten, het kleurrijk materiaalgebruik, de elegante vormentaal waaronder geometrische vormen, gestileerde florale motieven en het ‘zweepslagmotief’ (asymmetrisch golvende lijn) en de gedetailleerde afwerking bijzonder geschikt voor winkelpanden als bakkerijen, kruidenierswinkels en slagerijen.  

In Lochem bevindt zich, behalve de Jugendstil-gevels in de binnenstad (zoals Markt 9 en Bierstraat 26), aan de Kastanjelaan net buiten het centrum nóg een parel van deze op licht en schoonheid gebaseerde bouwstijl. In 1911 is in een bestaande woning (uit circa 1890) een slagerij gerealiseerd. Dit winkelpand met grote etalageruiten en ijzeren balken, rijk gekleurd glas-in-lood, geglazuurde bakstenen, gekleurde tegeltableaus en diverse florale en geometrische motieven bevat alle karakteristieken van de Jugendstil-architectuur. Een juweel in Lochem!

reacties

Als inwoner van de Lochemse binnenstad, kom ik geregeld langs de voormalige slagerij aan de Kastanjelaan. Zolang ik er woon, en dat is sinds 1996, lijkt er niemand te wonen of te werken. Na al die jaren, lijkt het pand desalniettemin in redelijk goede staat te verkeren. Wie pakt de handschoen op? In Lochem staat sinds kort overigens ook de Jamin te huur, eveneens gevestigd in een JugendstilJuweel. Wie van zoet houdt en de toekomst van dit juweel een warm hart toedraagt, weet wat te doen!

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.