Tussen de Lanen - Doorwerth

De Gelderse Studiekring voor Ruimtelijke Ordening (GSRO) heeft op uitnodiging van Woningcorporatie Vivare een bezoek gebracht aan het project “Tussen de lanen” in Doorwerth (gemeente Renkum). Dit plan was genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2012

Na een boeiende inleiding van Karel Blom, directeur van Vivare Projecten BV was het woord aan Silvie Beugels van Mecanoo architecten. Zij gaf uitleg over uitermate moeilijke puzzel om de portiekflat-wijk uit de jaren ’60 om te toveren in een hoogwaardig autovrij woongebied. Haar collega Anne-Marie van der Weide vertelde daarna over het behoud van de bestaande bomen, het geaccidenteerde terrein, de bestaande grafheuvels en de beheersing van de waterhuishouding door middel van wadi’s. 

Het resultaat is een hoogwaardig en zeer bijzonder woongebied in een boomrijke omgeving. De mix van koop- en huurwoningen en woning typologieën is zeer geslaagd. De woonwijk is helemaal af dankzij het doordachte multidisciplinaire ontwerp van Mecanoo. Toch is deze gebiedsontwikkeling nog niet klaar. Vivare heeft als ontwikkelaar nog te kampen met een aantal ontwerp- en bouwtechnische ‘’ leerpunten’’. Karel Blom was hier duidelijk over. Scherp aanbesteden alleen op prijs is geen oplossing. Probeer op kwaliteit aan te besteden, want dat scheelt heel veel losse eindjes.  

Het plan sprak mij zeer aan en het was overduidelijk dat hier goed over nagedacht was. Maar wat vond de jury van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2012 er ook alweer van? Ik citeer uit het jury-rapport:

“ We besloten de dag in Doorwerth, bij de nieuwe woonbuurt van Mecanoo architecten. Het was al laat, de avond viel. Enkele woonkamers in de appartementengebouwen waren verlicht, waardoor het boslandschap – waarin de gebouwen zijn gepositioneerd – een mysterieuze sfeer had. Het plan dankt zijn kwaliteit aan de volwassen bomen en het geplooide maaiveld, dat als een groen tapijt functioneert. Hoewel de gebouwen aansprekend en tot in detail zijn doorontworpen, blijft het geheel toch wat afstandelijk. Of, zoals een jurylid het verwoorde: ‘Dit is een mooi plan, maar behoort eerder toe aan de collectie van de ontwerpers, dan aan die van de inwoners van Doorwerth.”

 

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.