Online databanken over cultuurhistorie

 

Het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland, ook wel bekend als ‘het steunpunt’, is door de provincie Gelderland gevraagd relevante, interessante en inspirerende artikelen via het internet te delen.  In dit eerste deel wordt stilgestaan bij een aantal van de belangrijkste informatiebronnen op het internet.

Cultuurhistorische  databanken

Er zijn op het internet meerdere databanken met cultuurhistorische informatie te vinden. Iedere databank heeft zo zijn eigen voor-  en nadelen. Zoals met iedere bron is het van groot belang goed te weten wat de beperkingen en valkuilen van een specifieke databank zijn. Het is in ieder geval altijd van belang om de vraag te stellen: wie heeft de databank opgesteld en waarom? Vervolgens moet dezelfde vraag opnieuw gesteld worden over het achterliggende bronnenmateriaal.

Daarnaast zijn lang niet alle databanken even gebruiksvriendelijk of geschikt als startpunt voor vervolgonderzoek. Zo kan het zijn dat er maar een zeer beperkt deel van het scherm gebruikt kan worden voor cartografische weergave. Dat betekent dat het lastig is om de cultuurhistorie van grotere gebieden goed te kunnen zien. Ook zijn er sites waar je alleen maar naar  kunt kijken, maar de data niet kunt downloaden. Dat betekent dat het niet mogelijk is zelf aan de slag te gaan met de gegevens. Deze sites zijn er dan ook meer om plaatjes te kijken, dan om als volwaardige bron voor (cultuur)historisch onderzoek te gebruiken.

Het is onmogelijk om  te stellen dat de ene databank beter is dan de andere. Dat is te sterk afhankelijk van het doel van de databank, het doel van de gebruiker, de ervaring van de gebruiker (zowel op het historisch-wetenschappelijke als het digitale vlak) en de mogelijkheden van de hardware van zowel aanbieder als gebruiker.

Hieronder enkele relevante cultuurhistorische databanken:

De Gelderse cultuurhistorische waardenkaart

Historisch Gelders beeldmateriaal

De integraal historische site van Gelderland

Historisch kaartmateriaal

Bouwkundig encyclopedisch

Databanken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

 

 

 

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.