Nieuwe kansen voor oude gebouwen

Herbestemming was enkele jaren geleden een onderwerp dat eigenlijk alleen bij beschermde monumenten ter sprake kwam. In de bouwwereld bestond verreweg het grootste deel van de omzet uit nieuwbouw. Dat is flink veranderd. Door de crisis staan er steeds meer gebouwen leeg en zijn er steeds meer kansen voor herbestemming.

Leidende partijen op het gebied van herbestemming ondertekenden daarom in 2011 de Akte van Herbestemming, waarin samenwerking op dit gebied werd vastgelegd. Er kwam een Nationale Agenda Herbestemming, geleid door Het Team Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Nu drie jaar later zijn er overal initiatieven op het gebied van herbestemming. Het hergebruiken van oude gebouwen, monumenten of niet, maakt steeds vaker vanzelfsprekend deel uit van een ontwikkelingsopgave, hoewel nog lang niet altijd. De Nationale Agenda wordt nu afgesloten, omdat de markt het thema heeft opgepakt, maar herbestemming blijft actueel en in ontwikkeling.

Klik hier voor veel actueel nieuws over herbestemming.

Ook over herbestemming: op 10 april is er in Winterswijk een cursusmiddag over de dynamische waardenstelling, een instrument waarmee interventiemogelijkheden in historische gebouwen zichtbaar worden gemaakt.

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.