Gelderse kastelen

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is rijk aan kastelen. In elke Gelderse gemeente hebben in het verleden kastelen gestaan. Deze middeleeuwse burchten en adellijke huizen zijn nauw verbonden met de Gelderse geschiedenis en met de ontwikkeling van het landschap. Eeuwenlang hadden de kastelen economisch gezien een centrale rol in het middeleeuwse landschap en waren ze cruciaal voor de vorming van het omringende gebied.

In de vorm en ontwikkeling van de kastelen is er een grote verscheidenheid. Zo werden in het oosten van de provincie verschillende mottekastelen (op een aarden heuvel) gesticht en zijn op de Veluwezoom ringwalburgen uit de vroege middeleeuwen bewaard gebleven. In het rivierengebied werden onder meer zaaltorenkastelen gesticht, die later vaak uitgroeiden tot grotere complexen. Het omvangrijke kasteel Hernen bijvoorbeeld, is vanuit een versterkte woontoren ontstaan. Veel van de grote, bekende kastelen in Gelderland zijn tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. Daarbij zijn indrukwekkende middeleeuwse burchten zoals Ammersoyen, maar ook versterkte adellijke huizen en kastelen die na de Middeleeuwen in gebruik zijn genomen als buitenplaatsen, zoals het Middachten bij De Steeg en huis Verwolde bij Laren.

In 2013 is het omvangrijke boek ‘Kastelen in Gelderland’ verschenen, dankzij een samenwerking tussen vier Gelderse erfgoedinstanties het Gelders Genootschap, Gelders Erfgoed, Geldersch Landschap en Kasteelen en het Gelders Archief.

Meer informatie: Elyze Storms

reacties

reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.